2006 – afrika (zuid-afrika,namibie,botswana,zambia,malawi,tanzania,kenia)

In het najaar van 2004 zijn we naar Zuid-Afrika geweest. Uiteraard hadden gehoord en gelezen, dat je heel voorzichtig moet zijn om die kant op te gaan , want je kan worden besmet met een virus. Het “Afrika-virus”.
Nou wij zijn besmet !!!!
Na thuiskomst in november 2004 hebben we tegen elkaar gezegd, dit was de eerste keer maar absoluut niet de laatste keer dat wij in Afrika zijn geweest.

In juni 2005 zijn we met de caravan naar Frankrijk gegaan, Normandie en Bretagne. Tijdens deze vakantie kwam toch weer onze reis naar Zuid-Afrika ter sprake en we besloten om weer eens te kijken om volgend jaar naar Afrika te gaan.

In de maanden erop hebben we allerlei boeken en tijdschriften gelezen, films gekeken en ons verdiept in de Afrikaanse cultuur.
In een van de tijdschriften, het Djoser magazine, vonden we de reis die we zochten : in 45 dagen van Kaapstad naar Nairobi.
In eerste instantie nogal lacherig maar er werd toch steeds serieuzer nagedacht om dit te gaan doen.
Eigenlijk hadden we in ons hart al besloten, maar we wilden het noch niet aan de grote klok hangen, er moest nog zoveel geregeld worden.

Oktober 2005
Peter is eerst maar eens op het werk gaan praten om zolang vrij te kunnen nemen. Vrije dagen was geen probleem, genoeg.
Na een week of 3, kwam het verlossende antwoord, ga maar !!!!!!!

Nu we voor onszelf besloten dat we deze prachtige reis wilden gaan maken, zijn we maar eens een  keertje bij Djoser in Leiden langs gegaan. Hier hebben we heel veel adviezen gekregen en afgesproken dat we definitief zouden besluiten als we het Djoser-magazine 2006 zouden hebben, dit kwam uit in december. We konden haast niet wachten.
Tijdens de kerstdagen hebben we voor onszelf de knoop doorgehakt, we gaan……..

Januari 2006
weer naar Djoser geweest. Nu gesproken met Petra, zij had een groot deel van de reis ook gemaakt en was heel enthousiast. Ze heeft ons een heleboel goede tips gegeven en verteld wat je wel en niet moet doen en/of meenemen.
Bij Djoser werden we ook uitgenodigd voor de jaarlijkse voorlichtingsavond in de kerk in Leiden. Hier komen alle agenten en reisleiders om aan de reizigers uit te leggen wat er allemaal is te doen.

29 januari
zijn we naar de voorlichtingsavond geweest, grandioos, wat een sfeer en wat kan je je hier goed orienteren. We hebben zo’n 3 kwartier staan praten met de Zuid-Afrikaanse agent, die de reis organiseert, die wij willen doen. Hij heeft ons nog enthousiaster gemaakt dan we al waren.
Onze conclusie na het bijwonen van de avond : we hebben een goede keus gemaakt om de 45daagse kampeerreis van Kaapstad naar Nairobi te kiezen.

6 Februari
zijn we weer naar Leiden gegaan, nogmaals met Petra gesproken en onder het genot van een lekker kopje koffie hebben we de knoop doorgehakt, we hebben meteen geboekt.
Dus ……………  AFRICA HERE WE COME.

Na een paar maanden van relatieve rust, zijn we nu nog maar een paar weken van de reis verwijder. Als Peter dit zit te typen, is het 24 augustus, over 8 weken gaan we weg.
Het wordt nu toch wel spannend. Vandaag het tweede gedeelte van de reissom betaald, een rib uit je lijf, maar we willen het zelf.

8 September
Gisteren hebben we onze vaccinaties gehaald. We konden terecht bij onze huisarts, was dus niet nodig om een extra ritje naar het AMC te maken.
Voor de landen die we gaan bezoeken, werd ons geadviseerd om te vaccineren tegen Hepatitis, DTP, Gele Koorts en Typhus. De eerste twee hebben we al twee jaar achter elkaar gekregen, zodat die niet nodig zijn. We hebben alle twee last van de prik tegen Gele Koorst gehad, stijve en pijnlijke bovenarm, na een dag was het weer verdwenen.

21 September
Tja, als je verre reizen maakt moet er een heleboel papieren rompslomp geregeld worden.
Vorige week hebben wij bij de ambassade van Kenia in Den Haag onze visums geregeld, kon na een paar uurtjes worden opgehaald.
Afgelopen maandag naar Nieuwerkerk a/d IJssel voor de visums voor Tanzania.  Dit duurt een paar dagen en we hebben onze paspoorten achter gelaten. Eigenlijk vonden we dit toch wat “link”, zal je gebeuren dat er een kwijt raakt, moeten we niet aan denken.
Gelukkig vandaag een aangetekende envelop ontvangen waarin de pasoorten met het visum zitten.
Voor Zambia wordt er een groeps-visum geregeld door Djoser.
Als je alles van tevoren voorbereid is het simpel zelf te regelen. Uiteraard hebben wij het geluk, dat de ambassades/consulaten betrekkelijk dicht bij ons in de buurt zijn. Als je in Groningen of Maastricht woont, wordt het een ander verhaal.

29 september
Gisteren een mailtje van Petra Helms uit Landgraaf ontvangen. De adressen van onze medereizigers staan op de Djoser site.
We kregen ook al een tweede mailtje van Barend, een andere medereiziger.
Uiteraard hebben we meteen een mailtje gestuurd aan al onze medereizigers, waarin we ons hebben voorgesteld. Misschien kunnen we via de mail onze ervaringen uitwisselen en contact onderhouden, voordat we op 20 oktober elkaar in levende lijve op Schiphol zien.

30 september
Nadat de namen en email adressen van de medereizigers op de Djoser site waren gezet, is een  stroom van emails op gang gekomen.
Petra, waarschijnlijk de jongste van  de groep, heeft het initiatief genomen. Dit is door iedereen opgepakt en we weten al heel veel van elkaar.
Barend was de volgende, volgens hem de nestor van de groep met z’n 69 jaar.
Hieruit blijkt meteen, dat we het goed hadden ingeschat wat betreft de leeftijden. Van “jong” tot “oud”  precies waar we op gehoopt hadden.

Voor het hele reisverslag klik hier

Laatste wijziging : 12 januari 2020