2006 – Kaapstad naar Nairobi

in 45 dagen van Kaapstad naar Nairobi

Voorbereiding:

In het najaar van 2004 zijn we naar Zuid-Afrika geweest. Uiteraard hadden gehoord en gelezen, dat je heel voorzichtig moet zijn om die kant op te gaan , want je kan worden besmet met een virus. Het “Afrika-virus”.
Nou wij zijn besmet !!!!
Na thuiskomst in november 2004 hebben we tegen elkaar gezegd, dit was de eerste keer maar absoluut niet de laatste keer dat wij in Afrika zijn geweest.

In juni 2005 zijn we met de caravan naar Frankrijk gegaan, Normandie en Bretagne. Tijdens deze vakantie kwam toch weer onze reis naar Zuid-Afrika ter sprake en we besloten om weer eens te kijken om volgend jaar naar Afrika te gaan.

In de maanden erop hebben we allerlei boeken en tijdschriften gelezen, films gekeken en ons verdiept in de Afrikaanse cultuur.
In een van de tijdschriften, het Djoser magazine, vonden we de reis die we zochten : in 45 dagen van Kaapstad naar Nairobi.
In eerste instantie nogal lacherig maar er werd toch steeds serieuzer nagedacht om dit te gaan doen.
Eigenlijk hadden we in ons hart al besloten, maar we wilden het noch niet aan de grote klok hangen, er moest nog zoveel geregeld worden.

Oktober 2005
Peter is eerst maar eens op het werk gaan praten om zolang vrij te kunnen nemen. Vrije dagen was geen probleem, genoeg.
Na een week of 3, kwam het verlossende antwoord, ga maar !!!!!!!

Nu we voor onszelf besloten dat we deze prachtige reis wilden gaan maken, zijn we maar eens een  keertje bij Djoser in Leiden langs gegaan. Hier hebben we heel veel adviezen gekregen en afgesproken dat we definitief zouden besluiten als we het Djoser-magazine 2006 zouden hebben, dit kwam uit in december. We konden haast niet wachten.
Tijdens de kerstdagen hebben we voor onszelf de knoop doorgehakt, we gaan……..

Januari 2006
weer naar Djoser geweest. Nu gesproken met Petra, zij had een groot deel van de reis ook gemaakt en was heel enthousiast. Ze heeft ons een heleboel goede tips gegeven en verteld wat je wel en niet moet doen en/of meenemen.
Bij Djoser werden we ook uitgenodigd voor de jaarlijkse voorlichtingsavond in de kerk in Leiden. Hier komen alle agenten en reisleiders om aan de reizigers uit te leggen wat er allemaal is te doen.

29 januari
zijn we naar de voorlichtingsavond geweest, grandioos, wat een sfeer en wat kan je je hier goed orienteren. We hebben zo’n 3 kwartier staan praten met de Zuid-Afrikaanse agent, die de reis organiseert, die wij willen doen. Hij heeft ons nog enthousiaster gemaakt dan we al waren.
Onze conclusie na het bijwonen van de avond : we hebben een goede keus gemaakt om de 45daagse kampeerreis van Kaapstad naar Nairobi te kiezen.

6 Februari
zijn we weer naar Leiden gegaan, nogmaals met Petra gesproken en onder het genot van een lekker kopje koffie hebben we de knoop doorgehakt, we hebben meteen geboekt.
Dus ……………  AFRICA HERE WE COME.

Na een paar maanden van relatieve rust, zijn we nu nog maar een paar weken van de reis verwijder. Als Peter dit zit te typen, is het 24 augustus, over 8 weken gaan we weg.
Het wordt nu toch wel spannend. Vandaag het tweede gedeelte van de reissom betaald, een rib uit je lijf, maar we willen het zelf.

8 September
Gisteren hebben we onze vaccinaties gehaald. We konden terecht bij onze huisarts, was dus niet nodig om een extra ritje naar het AMC te maken.
Voor de landen die we gaan bezoeken, werd ons geadviseerd om te vaccineren tegen Hepatitis, DTP, Gele Koorts en Typhus. De eerste twee hebben we al twee jaar achter elkaar gekregen, zodat die niet nodig zijn. We hebben alle twee last van de prik tegen Gele Koorst gehad, stijve en pijnlijke bovenarm, na een dag was het weer verdwenen.

21 September
Tja, als je verre reizen maakt moet er een heleboel papieren rompslomp geregeld worden.
Vorige week hebben wij bij de ambassade van Kenia in Den Haag onze visums geregeld, kon na een paar uurtjes worden opgehaald.
Afgelopen maandag naar Nieuwerkerk a/d IJssel voor de visums voor Tanzania.  Dit duurt een paar dagen en we hebben onze paspoorten achter gelaten. Eigenlijk vonden we dit toch wat “link”, zal je gebeuren dat er een kwijt raakt, moeten we niet aan denken.
Gelukkig vandaag een aangetekende envelop ontvangen waarin de pasoorten met het visum zitten.
Voor Zambia wordt er een groeps-visum geregeld door Djoser.
Als je alles van tevoren voorbereid is het simpel zelf te regelen. Uiteraard hebben wij het geluk, dat de ambassades/consulaten betrekkelijk dicht bij ons in de buurt zijn. Als je in Groningen of Maastricht woont, wordt het een ander verhaal.

29 september
Gisteren een mailtje van Petra Helms uit Landgraaf ontvangen. De adressen van onze medereizigers staan op de Djoser site.
We kregen ook al een tweede mailtje van Barend, een andere medereiziger.
Uiteraard hebben we meteen een mailtje gestuurd aan al onze medereizigers, waarin we ons hebben voorgesteld. Misschien kunnen we via de mail onze ervaringen uitwisselen en contact onderhouden, voordat we op 20 oktober elkaar in levende lijve op Schiphol zien.

30 september
Nadat de namen en email adressen van de medereizigers op de Djoser site waren gezet, is een  stroom van emails op gang gekomen.
Petra, waarschijnlijk de jongste van  de groep, heeft het initiatief genomen. Dit is door iedereen opgepakt en we weten al heel veel van elkaar.
Barend was de volgende, volgens hem de nestor van de groep met z’n 69 jaar.
Hieruit blijkt meteen, dat we het goed hadden ingeschat wat betreft de leeftijden. Van “jong” tot “oud”  precies waar we op gehoopt hadden.

Het reisverslag:

Dag 1  – 20 oktober
Dit is ons eerste berichtje van onze reis door het mooie Afrika.
Gisteren waren we m 7:15 uur op Schiphol, Rob en Violet hadden ons weggebracht.
Peter kon wel via een e-ticket inboeken, maar Paula stond niet op de lijst en moest in de rij om handmatig te kunnen inchecken. We hebben prima plaatsen naast elkaar !!! Om 10:00 in het vliegtuig en ……. wachten, probleem met de bagage, we vertrokken pas tegen elven.
Prima vlucht gehad, gezellig zitten kletsen met onze buurvrouw (leve de Drambouie) en om 21:45 uur geland op Kaapstad. Daarna een half uurtje in de wachtrij en toen door de douane. We werden al opgewacht door onze begeleiding, 3 mannen. De namen komen nog wel.
Kennis gemaakt met de medereizigers en meteen in de truck naar het hotel.
Prima hotel in het midden van de stad.
Met z’n allen nog een biertje gedronken en om 00:30 uur naar bed.

Dag 2 – 21 oktober
Vanmorgen lekker uitgeslapen, we hoefden pas om 09:00 uur te ontbijten, zal wel anders worden.
Tijdens het ontbijt afgesproken wat we gaan doen vandaag. Een groep wil naar de Tafelberg en een groep gaat naar Kaap Goede Hoop. Het weer was bewolkt, dus wij gaan mee naar de Kaap. Via het hotel geboekt voor een middagreis.
Vanmorgen met een man of 6 een wandeling door Kaapstad gemaakt, oa. naar de Gouvernement Tuinen, was prachtig. Wat boodschapjes gedaan, zoals water inslaan.
Het weer is helemaal omgeslagen, prachtig de Tafelberg is helemaal te zien. We hebben al geboekt voor de Kaap, anders zouden we met de lift de Tafelberg op gaan. Bewaren we voor de volgende keer. Er is een aanpassing op ons verblijf in Kaapstad, we hadden een overboeking op de bus naar Kaap de Goede Hoop, hierdoor moesten er 3 personen afvallen. Aangezien het toch nog prachtig weer was geworden, wilden we wel naar de Tafelberg en hebben we ons aangemeld als vrijwilligers om af te vallen (jammer he).
We zijn met 6 man in de taxi naar de Tafelberg gereden. Boven een paar uur vertoefd, het was weer net als 2 jaar geleden, FANTASTISCH !!! wat een uitzichten over Kaapstad en de omgeving.

Om 5 uur met de taxi naar het Waterfront, daar wat rondgelopen, naar de zeehonden gekeken. Ze waren tot op een paar meter te benaderen.
Lekker gegeten aan de haven. Peter is helemaal om , vis gegeten !!! Erg gezellig.
Na afloop nog wat rond gestruind en de dames moesten weer eens een soort Bever winkel in. Kost dus geld.
Weer met de taxi terug naar het hotel. Hier gaan we vanavond nog wat drinken met z’n allen. Niet al te laat naar bed en morgen gaat het grote AVONTUUR beginnen. We weten niet wanneer we het volgende bericht op de log kunnen zetten, maar dat zien jullie wel.
Morgen om 08:30 uur gaat het beginnen, we vertrekken dan langs de kust richting Namibië, we proberen jullie op de hoogte te houden.
Hartelijke groeten uit Kaapstad waar de temperatuur erg aangenaam is, zo’n 25 graden overdag, het zal nog wel warmer worden.

Dag 3 – 22 oktober
Voor de laatste keer nog en keer uitgeslapen tot 07:00 uur, ontbijt om 7:30 uur. Voorlopig geen hotels meer en we vertrekken om 8:40 uur richting het noorden. We gaan overnachten in Ratelgate. In de truck is het erg warm maar wel gezellig. Er is volop de gelegenheid om met elkaar kennis te maken.
Mooi wisselende uitzichten en we blijven een hele tijd de Tafelberg zien, On 12:30 voor het eerst lunchen bij de truck. Zal een “gezonde” vakantie worden we krijgen iedere dag volop[p fruit en vruchten te eten.
Laat in de middag komen we in Ratelgate aan, eerst nog een stuk door de bush gereden om te zoeken waar we moesten zijn, het was voor Moses onze chauffeur/gids ook de eerste keer om hier te zijn. We krijgen allemaal een 2-persoons hutje waar we de nacht moeten doorbrengen.
Als diner eten we spaghetti. Om 22:00 gesloopt naar bed.

Dag 4 – 23 oktober
Vroeg opgestaan, want iedereen was toch al wakker. Na een prima ontbijt met fruit en gebakken eieren om 8:30 uur vertrokken. Onderweg gestopt in Springbok daar doen we inkopen, ook de kok. Iedereen koopt wijn, bier en vooral water heel veel water. De temperatuur loopt vandaag op richting 40 graden.
Om kwart voor 3 rijden we de camping op, vlak voor de grens met Namibië De tenten worden verdeeld en we krijgen uitleg hoe ze moeten worden opgezet, dat is lachen de eerste keer, maar we zullen er wel handiger in worden gedurende de vakantie.
Als avond-eten is er een braai, erg lekker. Met z”n allen rond het vuur met een biertje of een wijntje is erg gezellig,. Na afloop nog naar de bar en om 24:00 voor het eerst de tent in om te slapen. Is erg meegevallen.

Dag 5 – 24 oktober
Vandaag een rustige dag, we gaan pas rond de middag verder. Een paar mensen gaan ’s morgens eerst nog met de kano varen. Wij doen het lekker rustig aan, dus …… Peter gaat door z’n rug !!!!!!!  hij heeft er erg veel last van.
Rond half een op weg naar de Fish River Canyon. Eerst nog de grens met Namibië over, de dames in de groep worden verzocht om zich wat “degelijk” te kleden, dit zou schelen bij het passeren van de grens!!
Op naar Sesriem. We komen hier laat in de middag aan na een warme reis, de temperatuur loopt weer op richting 40 graden.
We moesten ons haasten, want we wilden de zonsondergang bij de canyon zien. Is gelukt, wat een belevenis lijkt net de Grand Canyon, volop foto’s en video gemaakt. ’s Avond weer bijtijds naar bed.

Dag 6 – 25 oktober
Wordt vandaag een lange reisdag. Om half acht vertrekken we naar de Sossuvlei, camping in Sesriem. Hier komen we pas om 18:00 uur aan. Het is de bedoeling om morgen naar de beroemde duinen te gaan.

Dag 7 – 26 oktober
Geloof het of niet, maar op de vakantie om 04:30 opgestaan en vertrokken richting Dune 45. Hier het duin beklommen, zwaar en we wij zijn niet helemaal naar boven gegaan maar op driekwart heerlijk gaan zitten en een grandioze zonsopgang meegemaakt, wat kan de natuur toch prachtig zijn.
Daarna op pad met Boesman een “ranger” om de dessert te verkennen. Een geweldige vent en wat weet hij veel van de natuur. ook zijn verhalen over de Bosjesmannen doen ons verbazen en we worden er allemaal stil van.
’s Avonds weer terug naar de duinen om nu de zonsondergang te zien. Weer het duin beklommen, Peter heeft een tijdje met Simon, een van onze begeleiders zitten kletsen. Net voor het sluiten van de gate weer terug op de camping, gegeten en erg moe maar voldaan naar bed.
Deze dag is er een om nooit meer te vergeten !!

Dag 8 – 27 oktober
Vandaag rijden we naar Swakopmund. Om 6:30 iedereen uit bed, ontbijten en de tenten opbreken, in de bus en om om 8:30 vertrekken we richting zee. Onderweg eerst nog in Solitair van de beroemde appeltaart gesnoept. Evenals de andere dagen hier weer water gekocht. Dit hebben we echt nodig met de hoge temperaturen hier.
Daarna in eerste instantie door een dor en doods landschap doorgereden. Dit ging over in bergen, waar we zelfs haarspeldbochten moesten nemen. Tenslotte door de zandwoestijn en uiteindelijk bij de zee. Hier langs het strand naar Swakopmund. Waren om 16:30 ter plaatse. Kamerverdeling was wat moeilijk, zeker omdat we een zieke in ons midden hebben. Bianca trekt het niet meer, gaat eerst naar het ziekenhuis en gaat waarschijnlijk naar huis. Wij hebben een upgrade genomen en hebben voor de eerstkomende 3 dagen een slaapkamer voor ons zelf.
’s Avonds met de hele groep in Swakopmund heerlijk gegeten. Paula had springbok en Peter kudu.

Dag 9 – 28 oktober
Vandaag een rustige dag in Swakopmund. Peter is nu de verslagen aan het typen in een Internet cafeetje met een hele trage verbinding. We hebben al geboekt om morgen met een hele groep te gaan rijden op quads in de duinen.

Dag 10 – 29 oktober
Eindelijk weer een Internet cafeetje gevonden met een (snelle) internet verbinding.
Hier gaan we weer door met hert verslag van onze fantastische reis.
Lekker uitgeslapen na een korte nacht. We zijn gisteravond met de hele groep wezen eten en daarna in een café wezen poolen, ook de crew. Was erg gezellig en het bier smaakte best.
’s Morgens wezen quad-biken , dat was kikken, zelfs Paula ging uit haar dak.
’s Middags wat rondgelopen en ’s avonds met een stel aan zee zitten picknicken. Na afloop nog een kop koffie en dan de slaapborrel. Was erg gezellig.

Dag 11 – 30 oktober
Half 7 opgestaan en om kwart over tien pas weggereden. Dit kwam omdat dat er eerst het eea. voor Bianca geregeld moest worden. Ze is naar huis. Jammer maar voor iedereen de beste oplossing. Onderweg de beroemde zeerobben kolonie bezocht. Ze waren niet allemaal thuis dus het viel wat tegen.
Na een warme en lange reisdag kwamen we om half 5 aan bij de camping bij de Spitzkoppe. Hier in de bush tussen de rotsen onze tenten uitgezet. Geen enkel comfort, maar dat is ook wel eens leuk. Daarna een wandeling gemaakt, viel tegen.
Na het eten met een wijntje nog wat aan het kampvuur en daarna naar bed.
SLECHT geslapen !!!

Dag 12 – 31 oktober
Om half 7 weer uit de veren (we leren het !!!) , opbreken, ontbijten, pannenkoeken en op weg naar Twijfelfontijn. Kwart over 8 in de bus en rijden maar weer.
Onderweg de bus tegengekomen met de Djoser reizigers, die een maand eerder uit Nairobi zijn vertrokken. Hier hebben we Ilona ontmoet.
Hebben een half uurtje ervaringen uitgewisseld en toen weer door.
Na een korte rit kwamen we om half 2 op de camping in Twijfelfontijn aan.
Aan het eind van de middag nog een wandeling gemaakt. De gids liet ons allerlei tekeningen van de Bosjesmannen zien. Was mooi en interessant.
’s Avonds heerlijk gegeten en vroeg naar bed. ’s Nachts een beste onweersbui gehad, de bliksem en donder hing pal boven ons. Hebben we dat ook weer eens meegemaakt.

Dag 13 – 1 november (36 graden)
Om half 7 opgestaan, ontbeten en om om 8 uur op pad.
We rijden nu naar Ethosa National Parc. Vandaag zo’n 300km, onderweg boodschappen gedaan en onderweg nog even een Internet cafeetje bezocht, waar we dag log weer konden bijwerken. Daarna een lekker kopje koffie gedronken en “verdwaald” in het dorp, nadat we de truck weer hadden gevonden de laatste kilometers afgelegd.
Om 14:00 op de eerste camping in Etosha, restcamp Okaukuejo. lunchen en om half 5 een eerste drive door het park. We hebben zebra’s, gnoes, heel veel springbokken en vogelsoorten gezien.
Bij de truck nog een borreltje voor het diner gepakt, lekker spaghetti gegeten en vroeg naar bed.

Dag 14 – 2 november (30/35 graden)
Om half 6 opgestaan voor alweer een drive. Weer veel wild gespot, oa. zebra’s, giraffen en heel veel bokjes.
Om kwart voor 11 terug en we genieten van een goede brunch. Daarna de tenten opbreken en al spottend door het park naar onze volgende camping, restcamp Halaji. Hier zijn we om half 3, tent opzetten en om half 5 de volgende drive. We zien dezelfde diersoorten, die we ’s morgens ook ook hadden gespot.
Vandaag is Marieke jarig, dit wordt met een zelf geschreven lied gevierd.
We eten vandaag “iets” Afrikaans, onze kok Sammy heeft weer eens goed zijn best gedaan.

Dag 15 – 3 november (30/35 graden)
Om 6 uur opgestaan, opbreken, ontbijten en rijden maar weer. Vandaag naar onze laatste camping in Etosha. Onderweg de eerste olifanten gezien, het waren meteen een paar flinke, daarna onze eerste 2 leeuwen, vlak bij, wat een kick krijg je hier van!
Na de lunch luieren en naar het zwembad om wat af te koelen. Om 4 uur weer met de truck een drive gemaakt, weer veel gezien, oa diverse giraffen van vlakbij.
Wat de campings betreft, alles prima, maar alles is zand, zand, en nog eens zand !!!
Morgen gaan we door richting Botswana.

Dag 16 – 4 november
Om half 6 opgestaan. Ontbijten en om 7.15 vertrokken van Etosha Park naar onze volgende overnachtings camping. Onderweg boodschappen in Grootfontijn gedaan en om ongeveer 17:0 waren we op de plaats van bestemming. Weer een lange reisdag met temperaturen van 36-40 graden, HEET !!
De tenten in de regen opgezet (eindelijk). In de bar een koud biertje, daarna eten en vroeg naar bed.

Dag 17 – 5 november
weer eens vroeg opgestaan, 5.30, ontbijt met pannenkoek en om 8.15 vertrokken richting Maun. Eerst de grens met Botswana overgegaan, zonder problemen. Na een tamelijk korte rit om 16:00 op de camping. Onderweg een truck met reizigers uit hun ellende geholpen, ze zaten al 3 uur vast in het zand, onder luid gejoel heeft onze crew ze verlost. Op de camping begon het gedonder, de sleutels van de bagageruimte van de truck waren niet te vinden. We moesten dus wachten in de bar, er zijn slechtere plaatsen !!!
Nadat de tenten waren opgezet, hebben we voorlichting gehad omtrent het gebeuren op de Okavanga. ’s Avonds weer een heerlijk diner, daarna een afzakkertje in de bar en om plm. 11.00 naar bed.

Dag 18 – 6 november
Om 5.00 opgestaan, ontbijten en meet de truck naar de vertrekplaats voor de Delta. Was weer een warme dag 38graden. We werden opgevangen door een heleboel loco’s die ons in hun mokoro’s naar ons onze campsite in de bush hebben gebracht. Alle bagage ging in de wankele bootjes, daarna wij en dat was wel even wennen, af en toe kwam her water bijna de bootjes in, is uiteindelijk toch allemaal goed gekomen. Tentjes opgezet, kampvuur gemaakt en toen een prachtige walk-drive gedaan. Hebben olifanten, zebra’s, uilen en diverse andere vogels gezien. Na het diner een gezellige avond met de poolers en gidsen gehad, waar veel werd gezongen en gedanst. Zelfs de vogeltjesdans en kabouter plop kwamen langs.

Dag 19 – 7 november
Om 5 uur opgestaan, kop koffie en weer een walk-drive gedaan. Hebben we geweten, olifanten, gnoes, zebra’s, buffels, antilopen, jakhalzen en vele vogels gezien. Het was erg mooi maar ook erg vermoeiend. We kwamen pas om 11 uur weer op de campsite.
Hier een brunch en daarna uitrusten en aan het eind van de middag weer het water op om naar de nijlpaarden en de zonsondergang te kijken, prachtig.
’s Avonds een gezellig samenzijn met de loco’s en niet al te laat naar bed.

Dag 20 – 8 november
Om half 6 opgestaan om weer een walk-drive van 2 uur te maken. Jammer genoeg niet al te veel gezien. Om 8 uur ontbeten, tent opruimen en om 9 uur vertrokken. Na een goede boottocht en een stuk met de truck waren we om 12 uur weer op de camping. Eerst onszelf maar gewassen want dat hadden we in 2 dagen niet gedaan, dus we stonken als otters.
’s Middags naar de stad Maun om geld te wisselen en deze berichten op het Internet te zetten.

Dag 21 – 9 november (25 graden/bewolkt)
Voor degenen die ons kennen, is dit niet de leukste dag van onze reis geweest, toch willen we jullie niet onthouden wat we allemaal gedaan hebben.
Vanuit Maun zijn we om 6.15uur vertrokken, het was dus weer vroeg opstaan. We moeten ruim 600km rijden. Is een lange en vermoeiende dag geweest. Ook een beetje stress, we moesten om 15:15 in Chobe zijn, we waren er om 15:20. Hier lag al de boot op ons te wachten en we hebben een 3 uur durende tocht over de Chobe rivier gemaakt, volop tussen de nijlpaarden. Was wederom een hele belevenis
’s Avonds wat zitten kletsen op onze laatste camping in Botswana, niet al te laat naar bed en morgen naar Zambia.

Dag 22 – 10 november (25 graden)
Uitgeslapen ……. pas om half 7 op. We zijn echter al zo aan een schema van vroeg opstaan gewend, dat we al om 5:45 wakker zijn. Ontbijten, tent opruimen en daarna de grens over naar Zambia. Dit is een hele belevenis, we moeten eerst uitchecken in Botswana, daarna over niemandsland naar de pont over de Zambezi rivier en aan de overkant op een groepsvisum weer inchecken on Zambia.
de truck doet er langer over, na 3 uur is hij ook op Zambiaans grondgebied. Wachten dus maar, ondertussen ons Botswaans geld (illegaal) omgewisseld voor Zambiaanse kwacha’s.
Daarna naar Livingstone gereden om inkopen en geld te wisselen, we hebben met 8 man 800 US dollars gewisseld, kregen bijna 3 miljoen Zambiaanse kwacha’s. we voelden on echt rijk.
Op de camping viel het eerst wat tegen, we hadden willen upgraden, maar alles was al besproken, dikke pech. Peter had er best de pest in… na wat gemopper nu weer op de log om het bij te werken.

Dag 23 – 11 november
Vanmorgen niet al te vroeg opgestaan. Waren PAS om 6 uur wakker, we gaan er nu echt aan wennen.
Eerst de was weggebracht, dat was een teleurstelling, wasmachine kapot en op de hand maar weer de was doen.
Peter is om 8 uur met Rob gaan raften. Eerst een ontbijt, daarna met de truck naar de Zambezi. Hier de boot opgepikt en daar gaat het spul. Over de gehele dag gerekend, 23 stroomversnellingen gedaan, de adrenaline stroomde volop, wat een sensatie !!! Tussen de middag een lichte lunch, aan het eind van de middag nog wat gegeten en daarna de DVD bekeken, die gemaakt is gedurende de dag. Niet gekocht, te duur, we blijven te slotte Hollanders.

Paula is om half 11 samen met Helen opgepikt door een truckje en naar het vliegveld gebracht. Daar aangekomen in de helikopter, uiteraard voorin, en de lucht in.
Was een fantastische belevenis, volop foto’s en video opnames gemaakt. Na afloop met de taxi terug om de was te doen. Daarna lekker op het dooie gemakkie nog wat geluierd.

Vanavond voor het laatst op deze camping, we gaan nog lekker eten, daarna waarschijnlijk nog wel een borreltje en niet al te laat naar bed.
Morgen (weer) een lange dag, eerst naar de watervallen en dan door naar Lusaka, de hoofdstad van Zambia.

Dag 24 – 12 november (39 graden)
Opgestaan om half 6, ontbijten, inpakken en naar de Victoria Falls Hier een uur rondgelopen, viel ons wat tegen er was erg water.
We moeten vandaag 500 km rijden en om 18:00 bereiken we camping Eureka, eindelijk een keer gras op de vloer. ’s Avonds nog wat elanden en zebra’s op de camping gespot, om 22:30 uur naar bed.

Dag 25 – 13 november (35 graden + regen)
Om 5 uur opgestaan, opbreken, ontbijten en om 6:30 vertrokken.
Vandaag hebben we 600 km te gaan, wordt dus een echte reisdag. Onderweg 2x een plasstop, lunchen doen we onder het toeziend oog van een heleboel kinderen. Tijdens de rit verbaas je je, hoe de mensen hier wonen, allerlei hutjes, van groot tot klein en van stro tot prachtige stenen woningen.
Om 17:30 uur zijn we op camping Mama Rula, in de regen moeten we de tenten opzetten, ballen !! De hele nacht heeft het geregend.

Dag 26 – 14 november (32 graden + regen)
Om 4:45 uur werden we gewekt door het lawaai van een andere overland-truck, die om 6:00 uur vertrekt. In de regen de tenten opgebroken, uiteraard is iedereen op tijd klaar, Om 7:45 uur vertrekken we naar South Luanga Nat. Park.
Doen nog wat boodschappen in Chapate in de stromende regen, hebben gedurende de morgen veel oponthoud , allerlei boodschappen doen en doktersbezoek. Uiteindelijk vertrekken we om 11:15, onderweg het arme Afrika gezien. De wegen weden steeds slechter en de bevolking armer. Langs de weg staan hele groepen met kinderen te wachten, of wij wat willen geven. Dit wordt dan ook volop gedaan., Na een lange rit komen we om 15:45 uur de camping ophobbelen, weer regen !!

Dag 27 – 13 november (42/45 graden)
’s Morgens vroeg worden we wakker van de olifanten, die op de camping rondliepen. In onze tent hebben we met open mond zitten kijken, tot op 2 meter zo’n kolos voor je tent is nauwelijks te beseffen. Paula moest plassen, dacht dat ze al weg waren , gaat zitten en blijkt er nog eentje op 10 meter afstand te staan, dat is ook een speciale belevenis.
Om 6:00 uur gaan we een game-drive doe, we zien erg veel wild, maar het park is de moeite waard.
Bij terugkomst ontdekt Peter dat de zak met alle opladers is gestolen, we verdenken de apen er van. Na 3 uur gezocht te hebben geven we de moed op, alles is weg !!!
Meteen contact met Erik opgenomen, hij heeft vanuit Nederland eea. geregeld zodat we volgende week op Zanzibar weer nieuwe opladers hebben, tot die tijd moeten we zuinig zijn met de foto’s en video opnames.
om 16:00 uur weer een game-drive in een 4×4 jeep. Om 17:00 uur begint het te regenen zodat we weer weinig wild spotten, maar wat we wel zien is een olifant, buffels, giraffes, gieren,,ooievaars en een heleboel  ander klein wild.
’s Avonds in het restaurant gegeten en vroeg naar bed, want morgen is het weer vroeg dag

Dag 28 – 16 november (30 graden + regen)
Om 4:45 opstaan, stromende regen, inpakken in de regen is “k”. Om 6:15 uur vertrekken we voor een afstand van plm. 400 km waaronder 60 km over erg slechte wegen, zelfs voor Afrikaanse begrippen.
We rijden vast in de prut en verliezen hiermee een uur. Om 13:00 uur passeren we de grens en zijn we in Malawi. Bijna bij de camping komen we een tegenligger tegen en rijden we weer vast, na veel moeite komen we weer los. Na een lange dag komen we tenslotte om 20:45 op de camping aan. We doen duur een nemen een upgrade, zodat we een paar nachten eens op een echt bed slapen.
Lekker gegeten en na een borreltje om 23:00 uur naar bed.

Dag 29 – 17 november (38/41 graden)
Uitgeslapen, om 7:15 opgestaan, nog geen zon maar een lekkere temperatuur. We zitten in een bos en gaan met een kleine groep een wandeling van zo’n 3 uur maken. Hadden we gedacht !!!!! We zijn fout gelopen en waren daarom al met 5 kwartier weer terug bij de truck, is wel lekker relaxed.
‘S Middags opnieuw gewandeld, nu langer dan de bedoeling. Hebben langs het meer en naar een dorpje gelopen, na ongeveer 2,5 uur waren we weer terug.
’s Avonds weer heerlijk gegeten, lekker bij het kampvuur gezeten en geborreld en niet te laat naar bed, morgen gaat een lange dag worden.

Dag 30 – 18 november (31/39 graden en regen)
Om 8:15 vertrokken, we hadden het wat makkelijk vandaag, we hoefden niet de tent af te breken, na onze upgrade. Onderweg flinke regenbuien, in Mzuzu gestopt voor boodschappen, Internet lag overal op z’n kont, dus dat was niet zoals we hadden gehoopt. Peter is daarom maar naar de kapper gegaan, voor 1,25 Euro is dat een lachertje !!
Om 17:00 op de camping g in Chitimba aan het Malawi meer, de route was prachtig, vooral het laatste gedeelte.
’s Avonds was er een feest op de camping, duurde tot 4 uur in de morgen en we hebben hierdoor geen oog dichtgedaan.

Dag 31 – 19 november (36/41 graden)
Om 4:30 worden we wakker, doordat de gids van een van de andere trucks op nogal lawaaierige wijze zijn mensen wekt. Bij Peter schiet dit in het verkeerde keelgat en hij roept of het niet wat rustiger kan en niet zoals een idioot te keer moet gaan. Vlam in de pan, die gids flipte totaal en heeft een kwartier lang staan tieren, te gek voor woorden. Rob gaat de tent uit en roept hem tot orde, helpt maar weinig, want als er drank in het spel is, weten we het wel.
Helen krijgt het ook met die gids maan de stok en de eigenaar van de camping (drankorgel) zegt tegen Helen, dat ze moet vertrekken. Moses weet later de boel te sussen en er komt weer wat rust in de groep.
Aangezien de meeste uit onze groep de camping zeer slecht vonden, of en toe water, sanitair uit het jaar nul en soms water om te douchen, werd het plan geopperd om een dag eerder te vertrekken.
Hierdoor ontstaat er wat wrijving in de groep, als blijkt dat Moses vindt dat 100% van de groep dit moet vinden. Blijkt dat er 2 personen willen blijven en de rest wil weg, DUS NIET !!!  Schijnt in Afrika anders te gaan dan in Europa, ze worden bedankt.

Om 9:00 met Moses en 6 anderen naar de kerk geweest, is een hele leuke ervaring, de mensen in de kerk waren erg trots, dat er bezoekers bij hun dienst aanwezig waren.

Om 11:00 met z’n 8ten met een 4X4 wagen en een gids naar Livingstonia geweest, dit is een oude missionarispost, hoog in de bergen. Onderweg bij de Mushroom Farm gegeten en heerlijk een paar uurtjes gerelaxt Om 18:00 waren we weer terug Alles bij elkaar toch nog een hele fijn dag gehad, die we niet gauw zullen vergeten.

Dag 32 – 20 november (36 graden)
Om 8:30 met een lokale gids een schooltje in het dorp bezocht. Hier hebben we pennen achtergelaten en een goed gesprek met de vrouw van de hoofdmeester gehad. We hebben verteld dat onze schoondochter ook onderwijzeres is en ze heeft meteen haar email-adres gegeven met de vraag of de kinderen in de klas van Dominique iets voor haar kinderen kunnen maken.

Do, werk aan de winkel, zij heeft 105 kinderen in 1 klas !!!
Daarna het dorp bezocht, de medicijnman deed zijn best maar eigenlijk was het een lachertje. Toen lopend naar het ziekenhuisje en daar nog eea. vernomen. hoe er hier wordt gewerkt, om te huilen. Uiteraard staat overal een doos klaar om te doneren, wat we dan ook allemaal royaal gedaan hebben.
Verder de dag uitgezeten, door te lezen en te luieren, morgen mogen we eindelijk weg van deze kl…. camping.

Dag 33 – 21 november (39/41 graden)
Om 5:00 opstaan, tenten inpakken een WEER geen water, dus zijn we zo maar om 6:45 vertrokken voor een lange reisdag. Om 9:30 gaan we de grens over met Tanzania, het is dan al erg warm. Om 13:30 geluncht en we moeten snel zijn, want het begint te plenzen. Om 19:30 uur eindelijk op campsite Farm House. In het donker de tent opzetten en toen was er een verrassing, we ging met de hele groep dineren in het restaurant, we hebben heerlijk van een lokale maaltijd genoten. Om 22:15uur afgepeigerd naar bed.

Dag 34 – 22 november (39 graden)
Rustig gedaan, we zijn om 9:00 vertrokken en de eerste stop was een afgraving waar pre-historische stenen zijn gevonden. Een rondleiding gehad en ook de rotsformaties bekeken, het leek net Bryce Nat. Park in  USA.

Volgende stop Iringa om boodschappen te doen, internetten en Peters horloge laten maken, dit laatste gaat niet goed en we waren 15 minuten te laat bij de bus.
Door de Baobab-vallei naar de volgende camping waar we om 17:30 waren. Overal op de camping waren de baobab bomen te vinden. Is iets speciaals om onder zo’n bijzondere boom je tentje op te zetten.
Borreltje gedronken en weer niet al te laat naar bed.

Dag 35 – 23 november (39 graden)
Vandaag weer een lange dag. we gaan naar Daar es Salaam. Om 15:00 een uurtje geshopped, daarna naar de ferry naar de overkant. Dit doen we, omdat er hier veilig kan worden gekampeerd. De nachtwakers lopen rond met geweren!!
We hebben duur gedaan en een upgrade genomen, voor $13,= hebben we een hutje aan zee genomen, heerlijk geslapen en meteen gereserveerd voor as. maandag als we terug komen van Zanzibar.

Dag 36 – 24 november (39 graden)
Om 8:00 vertrokken vanaf de camping, naar de ferry.
Hier hebben we 2 uur gewacht, voordat de truck aan de overkant was, wat een bedoening, echt Afrikaans, “relax man”.
De truck in en op naar de volgende ferry, hardlopend met de koffers en nog net op tijd voor de ferry naar Zanzibar. Na een tocht van ruim2 uur komen we in Stonetown aan.
Als eerste vragen we of het pakje met de adapters is aangekomen, blijkt er al te zijn. Erik heeft het prima geregeld.
Het hotelletje is wat sjofel, echt Afrikaans maar wel schoon, we besluiten om niet naar het noorden te gaan, we willen een paar dagen wat rustig aan doen om ons op te laden voor de laatst week. Ben en Helen besluiten hetzelfde te doen, dus we zijn met z’n vieren.’

s Middags op eigen gelegenheid een wandeling door Stonetown gemaakt, je waant je echt in een Arabisch land. Allemaal kleine steegjes en volop moslim bevolking. Een jongetje van 12 jaar heeft als gids gediend en we hebben veel gezien. Peters horloge is ook weer gemaakt. Later een cafeetje gevonden waar we bier konden kopen, een verademing in de hitte.
’s Avonds met z’n viertjes langs de haven gelopen en onze ogen uitgekeken. Het eten wordt zo op de kades gemaakt. Paula zag het niet zitten en we zijn in een visrestaurant gaan eten, heerlijk. Om 23:00 naar bed, morgen wacht weer een nieuwe dag.

Dag 37 – 25 november (39 graden)
Om 8:00 uur worden we opgehaald door onze gids Ali, om de beroemde “spice tour” te gaan doen.
Eerst gaan we naar het fort en het paleis van de vroegere sultans, daarna naar de kelders waar de slaven werden opgesloten. Hebben alle verhalen over de slavernij gehoord. Toen de kathedraal bezocht en daarna in de busjes naar een specerijen farm. Hier een uitgebreide rondleiding gehad, allerlei soorten thee geproefd (Peter ook), wat kruiden gekocht en een lunch in het huis van de toeroperator Hamin genuttigd. Was wel lekker. We konden ook een tatoeage van henna laten zetten door mevrouw Hamid, toen we geen interesse toonden, was ze wat teleurgesteld en liet dat ook merken.Om 14:00 terug in het hotel, de anderen gaan naar “het noorden” en wij blijven in Stonetown.

Eerst de weblog bijgewerkt en zo meteen gaan we met z’n vieren wat drinken en nog wat wandelen in Stonetown. Wat en waar we vanavond eten weten we nog niet maar het zal wel lekker smaken. Is allemaal gelukt, we hebben  een kroegje gevonden waar we een koud biertje kunnen drinken. Dus dat hebben we gedaan, daarna langs de have geslenterd. Hier wordt allerlei  eten te koop aangeboden. In een restaurantje op het strand heerlijk gegeten.
Niet al te laat naar bed, want we waren toch wel weer moe.

Dag 38 – 26 november (35 graden)
Na het ontbijt wat gaan wandelen door Stonetown. Taxi genomen naar het noorden. Daar wat rondgekeken, onze medereizigers waren bijna allemaal de hele dag gaan snorkelen.
Wat gedronken, tussen de middag wat gegeten en om 14:00 weer terug naar Stonetown met de dezelfde taxi, onze chauffeur was gewoon blijven wachten. De reis duurt ongeveer 1,5 uur dus om half 4 weer thuis. Nog wat gewandeld, biertje gedronken, ’s avonds weer in het visrestaurant gegeten en om 22:00 naar bed. Morgen met de ferries weer naar de camping in Daar es Salaam en dinsdag naar Arusha.
We willen erg graag de Serengeti en de Nogorogoro krater zien, maar we verlangen zo langzamerhand toch weer naar ons vertrouwde Nederland.

Dag 39 – 27 november (40 graden)
Om 8:00 ontbeten in het hotel, en daarna de tassen weer ingepakt, we gaan vandaag terug naar de vaste wal. Eerst nog wat rondgekeken voor de laatste souvenirs en Peter werkt de weblog nog wat bij. Om 10:30 is de groep uit het noorden ook weer present en om 12:00 uur gaan we met de taxi naar de ferry, die ons naar Dar Es Salaam zal brengen.
We vertrekken om 13:00 uur, de zee is tamelijk ruw en het duurt daarom ook niet al te lang voor de eerste zieke zich aanmeldt. Om 15:00 uur staat Moses klaar met een paar taxi’s, die ons naar de volgende ferry brengen, de truck is aan de overkant gebleven. Om 17:00 uur rijden we weer de camping op, alles weer overpakken voor de tocht van morgen naar Arusha.
Lekker gegeten en om 21:00 uur zoeken we moe ons strandhuisje weer op, morgen beloofd een lange dag te worden.

Dag 40 – 28 november (33 graden)
Om 5:00 uur !!!! worden we door Simon gewekt, ontbijten en om 6:00 uur vertrekken we vanaf de camping. We hadden gehoopt dat het bij de ferry niet zo druk zou zijn, bleek dus zwaar tegen te vallen, we gingen pas om 8:15 uur over. In de stad dus in de ochtend-spits en we verlaten Dar Es Salaam pas om 9:00 uur. Onderweg de lunch op een campsite, die Moses eerst in gedachte had voor de vorige nacht, maar waar we uiteindelijk toch niet hebben overnacht ivm. de (on)veiligheid.
De dag eindigt met wat ongemakken, geen diesel meer en dus moet er ergens wat worden georganiseerd. Gelukkig helpt iedereen elkaar in Afrika en na een 3 kwartier oponthoud gaan we weer verder naar de volgende campsite. Uiteindelijk zijn we om 21:45 op de plaats van bestemming, hier heeft de neef van Moses gelukkig al voor ons gekookt.
Morgen gaan we naar de Serengeti, we slapen in de bush en er moet dus weer worden omgepakt, we kunnen maar weinig meenemen.
Al met al een ZEER lange reisdag en we zijn dan ook erg moe, gauw naar bed en morgen vroeg er uit.

Dag 41 – 29 november (34 graden en licht bewolkt)
We vertrekken om 8:00 uur met een busje richting Serengetti, Moses gaat ook mee en Simon en Sammy blijven achter. Na zo’n 200 km komen we bij de campsite op de rand van de Ngorogoro krater aan. Hier slapen we morgen, vandaag stappen we over in een paar 4×4 jeeps  en gaan richting Serengeti. Onderweg begint het te regenen en de zandwegen worden erg slipperig.

Wie zien onderweg de trek van de gnoes, 10duizenden van die beesten verplaatsen zich, niet te geloven wat een gezicht !! We hebben erg veel geluk om dit te zien, gisteren waren de beesten niet te zien, volgens onze gids Hamad. Ons volgend wild is een luipaard op 15 meter van de weg, dit was onze laatste dier van de big-five, dat we nog niet hadden gezien, dus we horen er nu bij !!
Om 18:15 komen we op de bushcamp aan, tenten uitzetten in de regen. Met het eten is het gelukkig droog en om 21:00 uur zakken we af naar onze tent. Morgen wacht weer een spannende dag!!

Dag 42 – 30 november (31/38 graden)
We vertrekken om 6:30 voor de game-drive door het Serengeti park. In eerste instantie zien we niet veel wild, wel allerlei vogels zoals gieren en maraboes. Uiteraard zijn onze vrienden de gnoes ook weer van de partij, het lijken er nu nog wel meer als gisteren. Dan komt er via de mobilofoon een bericht door, dit is in het Swahilisch en uiteraard begrijpen we er niets van, de gids vertelt dat hij een verrassing voor ons heeft en met een bloedgang rijden we naar een plek waar al meerdere jeeps staan. Hier treffen we een hele familie leeuwen, prachtig om dit van dichtbij (15 meter) te zien, ze lopen zelfs tussen de jeeps door naar andere kant.
Na de drive een lekkere warme lunch, opbreken, jeeps inpakken en op naar de Ngorogoro krater. Onderweg komt 1 van de jeeps vast te zitten in de modder, een heel spektakel en na een half uurtje rijden we weer. Moses sprokkelt in het bos nog wat hout voor het kampvuur voor vannacht.

Dag 43 – 1 december (36 graden + regen )
’s Nachts was het erg koud, plm. 9 graden!! We hebben een extra fleece lakenzak gepakt om het een beetje warm te houden. We zijn wakker geworden van het gegraas rondom onze tent. We denken dat het de bosvarkens zijn en willen niet onze warme slaapzakken uit. Als Paula wat later toch moet plassen, is er niets meer te zien. De volgende dag horen we echter, dat er een complete kudde met buffels op de campsite heeft gelopen. Helaas dan maar de volgende keer.
Om 5.45 uur opgestaan voor de volgende game-drive. Het is nog steeds vochtig, dus er hangt mist als we de Ngorogoro krater inrijden.
We zien in een betrekkelijke korte tijd een heleboel dieren, zoals hyena’s,nijlpaarden, zebra’s en ook een hele familie leeuwen. In amper 2 dagen hebben we nu al zo’n 23 leeuwen gezien, van heel dichtbij. Ook zien we nog een zwarte neushoorn, nu hebben we de “big five” in 2 dagen tijd gezien.
Voordat we terug gaan, rijden we nog door een bos. Hier zien we nog een stuk of 11 olifanten. Het is dus echt zo, de krater is een dierentuin zonder hek er om heen.
Om 11.99 uur rijden we terug naar de campsite. Tent opbreken, jeeps inpakken, lunchen en daarna op weg naar Arusha. Onderweg nog even shoppen voor thuis.
In Arusha voor de laatste keer de tent opgezet. ’s Avonds met de hele groep en de crew een BBQ gehad, de crew heeft toen hun “tip” gekregen in een plastic zak. Na afloop nog wat nagepraat en geborreld en om 23:15 uur voor het laatst de tent in.
Morgen weer om 5:45 uur op voor de laatste rit naar Nairobi.

Dag 44 – 2 december (30 graden)
Voor het laatst de tenten opgebroken !!!!!!!
Alles nog ompakken in de grote tassen, zodat we vanavond niet meer al te veel hoeven te doen.
Om 7:15 uur vertrekken we voor het laatste stuk naar Nairobi. Het is maar 350 kilometer, maar we moeten nog wel de grens met Kenia over.
Bij de grens is het weer eens raak, het kost ons zo’n 2.5 uur om een paar stempeltjes te krijgen, leve de Afrikaanse bureaucratie. Gelukkig was er van alles te zien op de grensovergang. Een heleboel Masai vrouwen in klederdracht, proberen van alles te verkopen, wat ze vaak wel lukt.
Daarna hobbelen we richting Nairobi. We hebben al een heleboel slechte wegen gehad, maar dit slaat alles, niet te geloven dat dit een hoofdweg is.
Om 17:00 uur zijn we eindelijk bij ons hotel in het  centrum van Nairobi. Hier moet alles uit de truck worden gehaald en moeten we afscheid van Sammy en Simon nemen. Dit valt nog best tegen, want na 6 weken met elkaar geleefd te hebben, krijg je toch een band met onze vrienden. Het was dan ook best een beetje emotioneel.
Alle spullen naar de kamer. Daarna wat gedronken in de bar en dan alles definitief inpakken. Daarna een lekkere warme douche om al het vuil van de laatste dagen er af te wassen.
’s Avonds een laatste diner met Kirsten, Petra, Sandra, Ben, Helen, Paula en Peter, later kwam Moses ook nog wat eten, was erg gezellig om zo de reis af te sluiten.
Om 22:30 uur voor onze laatste nacht in Afrika onder de wol.

Dag 45 – 3 december
Om 4:00 uur schrikken we wakker van een verschrikkelijk lawaai buiten ons hotel. Kan ook alleen maar hier gebeuren, dat de inwoners ’s nachts de afbraakpanden leeg mogen halen.
Om 6:00 uur worden we door de wekservice wakker gebeld. Douchen en de laatste spullen in de tassen , deze naar de lobby gebracht, waar een bewaker constant de spullen in de gaten houdt. Om 6:30 uur  ontbijt en om 7:00 uur staan de taxi-busjes klaar om ons naar de vlieghaven te brengen.
Onderweg 2x een van de veiligheidspolitie, Moses wordt er ook uitgepikt, maar mag doorrijden na overleg van z’n papieren.
Op het vliegveld nemen afscheid van Moses. onze gids/chauffeur/reisleider. Je weet dat dit afscheid er aan zit te komen, maar het raakt je toch wel, je hebt tenslotte ruim 6 weken met elkaar opgetrokken. Moses vraagt nog wel ons e-mail adres, kan hij later contact opnemen en kunnen wij hem wat foto’s opsturen.
Nu nog even inchecken, hadden we gedacht …..  weer op z’n Afrikaans, dus we staan weer 1,5 uur in de rij. Gelukkig zijn we dan onze bagage vast kwijt en kunnen we nog langs de tax-free winkels, om de allerlaatste dollars uit te geven.
Op ons gemak naar de gate en om 10:20 uur melden we ons voor onze boardingpassen. Dan horen we dat we 1 uur vertraging hebben, vanwege een technisch probleem. Balen !!!
Gelukkig valt het allemaal nog wel mee en met een vertraging van 35 minuten gaan we de lucht in.
In het vliegtuig prima plaatsen, de laatste rij heeft 2 stoelen, zodat we met niemand iets maken hebben, als we voor het raam willen zitten of naar het toilet moeten.
Als snel na het opstijgen zitten we aan de borrel + snacks, niks mis mee. Dan is er genoeg tijd voor Paula om ons reisverslag bij te werken, Peter kijkt naar een speelfilm. Onderweg nog wat zitten/staan  te kletsen met Kirsten/Petra/Helen en Sandra.  Al bij al toch gaat de vlucht snel voorbij.
Ondanks de vertraging in het begin, landen we op tijd op de vijfde baan van Schiphol, nu duurt het nog 20 minuten voordat we aan de gate zijn. Gelukkig komen we snel door de douane en de tassen komen bijna als eerste van de lopende band.
Na nog wat handen te hebben geschud met onze medereizigers, gaan we naar de uitgang.
Hier worden we opgewacht door Erik en Dominique, Jetske en Wim en ook Ems en Petra zijn van de partij. Helaas zien we niet het spandoek met “welkom thuis” dat Erik en Dominique gemaakt hebben. Sorry jongens, volgende keer zullen we beter opletten.

Zo, nu op naar huis en een enerverende, vermoeiende maar prachtige vakantie zit er op.

Laatste wijziging : 12 januari 2020